Arts Sahana Arumugam is druk bezig met de voorbereiding om in februari 2018 aan de slag te gaan in de Duitse stad Düren. Hoe deze voorbereiding verloopt? Sahana vertelt!

Sahana Arumugam zal in februari 2018 als arts voor algemene en viscerale chirurgie aan de slag gaan in Düren, Duitsland. Zij moet nog de zogenoemde Fachsprachprüfung afleggen om in Duitsland te kunnen starten. Dit vergt enige voorbereiding, waarbij de hulp van TMI goed van pas kwam! In dit interview vertelt Sahana welke stappen zij tot nu toe heeft moeten nemen en welke tips zij heeft voor mensen die ook graag in Duitsland aan de slag willen!

Hoe ben je met de TMI GmbH in contact gekomen?

TMI heeft mij een bericht op LinkedIn gestuurd. Ik was toen bezig met het zoeken naar een baan en het kwam daar goed bij van pas om een gesprek met iemand van TMI aan te gaan, om zo te kijken wat zij voor mij zouden kunnen betekenen.

Als je de naam TMI hoort: aan welke kernbegrippen denk je dan?

Behulpzaam, vriendelijk en betrouwbaar.

Hoe heeft TMI jou verder geholpen?

TMI heeft op basis van mijn interesses vacatures gezocht en contact met de ziekenhuizen opgenomen. Verder wist TMI mijn vragen te beantwoorden over onder andere het regelen van de approbatie.

Ik had een kennismakingsgesprek met André Herveille, de managing director van de TMI GmbH. Ik mocht André altijd mailen als ik vragen had.Dat heb ik dan ook gewoon gedaan, het was fijn dat mij die mogelijkheid werd geboden. Gedurende het sollicitatieproces had ik een kennismakingsgesprek met de Chefarzt en de leitende Oberarzt in het voor mij toegewezen ziekenhuis in Düren. André is  meegegaan om bij dat gesprek aanwezig te zijn. Ze hebben mij gevraagd of ik op korte termijn kon beginnen. Ik was nog aan het werk bij mijn oude werkgever, dus dat ging niet. Zelf wilde ik ook graag op een later moment beginnen, bij voorkeur begin 2018, zodat ik mij goed kon voorbereiden. Wel heb ik in oktober al een week meegelopen in het ziekenhuis.

Tegen welke obstakels ben je aangelopen?

Uiteindelijk heb ik het meeste hulp nodig gehad bij het aanleveren van de vereiste documenten bij het regionale bestuur (in het Duits: Bezirksregierung). Ik heb dat in eerste instantie in Düsseldorf gedaan, maar achteraf bleek dat de verkeerde keuze te zijn geweest… Düren valt namelijk onder de Bezirksregierung van Keulen en niet van Düsseldorf. Een tip die ik kan geven is dan ook om je goed voor te bereiden op de registratie obstakels in Duitsland!

Nadat mijn contract afliep in Eindhoven had ik pas echt de tijd om alles goed te kunnen regelen voor mijn start in Duitsland. De Bezirksregierung in Düsseldorf had de documenten die ik daar had ingediend ondertussen doorgestuurd naar Keulen (de voor mij officieel toegewezen Bezirksregierung). In Düsseldorf waren ze wel nog aan het wachten op een taalcertificaat B2 niveau Duits van mij. Bij de Bezirksregierung in Keulen bleek uiteindelijk dat ze geen taalcertificaat op B2 niveau Duits nodig hadden om mij aan te melden voor de Fachsprachprüfung.

De toets die ik voor de Fachsprachprüfung moest afleggen wilde ik goed voorbereiden. Naast mijn werk lukte dat niet, aangezien ik fulltime werkte. Ik heb hiermee dan ook gewacht totdat mijn dienstverband van mijn oude baan afliep. Ik heb begin 2018 een datum voor de Fachsprachprüfung toegewezen gekregen en dan kan ik hopelijk in februari 2018 beginnen in Düren!

Heb je op basis van je eerste impressies van het ziekenhuis al verschillen kunnen ontdekken tussen Nederland en Duitsland?

Jazeker, een groot verschil vergeleken met Nederland is hoe het zorgverzekeringssysteem in Duitsland geregeld is. Het feit dat mensen bepaalde tarieven betalen en daardoor anders behandeld worden vind ik bijzonder. Dus afhankelijk van de zorgverzekeringspremie wordt bepaald wie visite doet in je ziekenhuiskamer. In Nederland zijn er geen verschillen in premies. Iedereen betaalt even veel en iedereen krijgt dezelfde zorg. In Duitsland is het zo geregeld dat als je meer betaalt, de Chefarzt bij je langskomt. Dat vind ik zelf een beetje overdreven.

Een ander verschil richt zich op het tempo van werken. In Nederland is het heel veel opereren en een beetje productiewerk. Alles gaat heel erg snel en men moet veel werk verrichten. In Düren is de werkdruk wat minder hoog en ligt het tempo wat lager. Ik vind het niet heel erg dat de werkdruk wat lager is, misschien wel fijn om als beginnend arts even rustig te beginnen. Van de opleiding in Duitsland krijg ik de indruk dat deze moeilijker is dan in Nederland. Duitsers beschikken over het algemeen over meer vakspecifieke kennis en werken ook zeer efficiënt. Soms moet ik gewoon even wennen aan dit soort verschillen.

Wat betreft de hiërarchie was ik altijd bang dat in Duitsland de Chefarzt het laatste woord heeft en dat je iedereen met een bepaalde titel moest aanspreken. Maar ik heb ter plekke het tegendeel ervaren. Het was heel gemoedelijk, iedereen is lief geweest en behulpzaam, dat heb ik als zeer prettig ervaren.

Vanwaar heb je voor Duitsland gekozen?

Mijn voornaamste reden om naar Duitsland te verhuizen is omdat mijn Duitse vriend er woont. In het ziekenhuis in Eindhoven waar ik werkte, kreeg ik ook de kans om verder te werken en in opleiding te komen. Vanwege de liefde kies ik ervoor om in Duitsland te wonen en werken.

Ik ben nog bezig met het zoeken van een woonplek in Düren. Ik vind het best lastig om vanuit Nederland te zoeken en dan af en toe daarheen te gaan voor de bezichtiging van een woning. Daarnaast wil ik ook nog gewoon wachten totdat ik de Fachsprachprüfung achter de rug heb. Want als ik die niet gehaald heb, dan kan ik wel een woning hebben, maar dan heb ik alsnog geen werk.. Ik wacht die dus liever eerst even af!

Heb je nog tips voor andere sollicitanten die graag in Duitsland willen werken?

Het allerbelangrijkste is om te kijken waar men een plek toegewezen kan krijgen. Deze plek bepaalt bij welke Bezirksregierung je jouw registratie moet voldoen. Als dat Keulen is, dan hoef je bijvoorbeeld geen B2 certificaat af te leggen. Dat bespaart je geld en tijd! Maar als je een plek krijgt in Dortmund of Düsseldorf dan zal je wel een B2 Duits certificaat aan moeten leveren voor het voltooien van de registratie. Het is handig om daar vooraf van op de hoogte te zijn om zo alles op tijd te kunnen regelen. De hulp waarvan André mij hierbij heeft voorzien was erg handig, ik kon alle stappen afvinken. Besef goed dat het aanleveren en opsturen van de vereiste documenten voor de Bezirksregierung veel tijd in beslag kan nemen. Dus mijn advies: regel dat op tijd. Onder werktijd is dat heel lastig, daarvoor moest ik vrij nemen. Ik heb de compensatie voor mijn weekend diensten gebruikt om alles in orde te maken. Dus kom beslagen ten ijs als je een carrière wilt starten in Duitsland!

Heb je interesse in meer informatie?

Neem direct contact op met
André Herveille
Managing Director TMI GmbH
(zowel Duits als Nederlands sprekend)

  • a.herveille@tmi-jobservices.de
  • +49 171 968 6395

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.