Testimonial: werken als verpleegkundige op Aruba

Jorinde is via TMI naar Aruba gegaan. Na 7 maanden voor TMI gewerkt te hebben op Aruba, heeft ze nu een vast contract bij het Horacio Oduber Hospital (HOH). Via skype vroegen wij naar al haar ervaringen over haar werk als verpleegkundige op Aruba.

Een buitenlandwens

Jorinde haar algemene indruk van haar tijd op Aruba is duidelijk: “Ik wil hier niet meer weg! Zo fijn is het hier.” Ze heeft haar verblijf dan ook verlengd door een vast contract aan te gaan bij het Arubaanse ziekenhuis. Op de vraag hoe ze op het idee kwam deze stap over de grens te zetten, antwoord ze dat dit idee niet uit de lucht kwam vallen. “Ik werkte al tien jaar in hetzelfde ziekenhuis en wilde iets anders. Drie jaar geleden wilde ik dit al, maar mijn relatie was net uit waardoor het niet goed paste op dat moment.” Een jaar geleden zag ze opnieuw de vacature voor werken op Aruba. Na haar CV te hebben gestuurd, ging het snel: “Ik mocht naar Amsterdam komen voor een gesprek en vervolgens had ik vier maanden de tijd om van alles in Nederland te in regelen (huis verkopen, baan opzeggen etc.).” Op 20 juni kwam Jorinde aan op Aruba en per 1 juli startte ze bij het HOH.

"Horen wij nou zee op de achtergrond?" "Haha, nee dat is mijn ventilator."

Een warm welkom

“Na de landing werd ik, samen met nog twee verpleegkundigen, opgehaald door Marloes van de Flexpool in het ziekenhuis. Zij bracht ons naar ons verblijf.” Jorinde geeft aan dat er de eerste dagen heel veel geregeld moet worden zoals een auto huren, eigen woning zoeken, uniform en badge regelen, werkvergunning aanvragen. De eerste maanden verblijven verpleegkundigen in een appartement gehuurd door het ziekenhuis. Daarna dient iedereen te verhuizen naar een zelf geregeld onderkomen. Annemarie (Verpleegafdeling) en Sanne (OK) kwamen tegelijk met Jorinde aan zodat zij het regelwerk samen konden doen. “Bij vragen kon ik altijd bij Marloes terecht. We kregen in de eerste weken ook gelijk een rondleiding in het ziekenhuis, dus dat was wel goed geregeld.”, aldus Jorinde. Jorinde geeft aan na twee weken werken al helemaal gewend te zijn. “Ik voelde gelijk al dat ik hier wel kan aarden!”

Van flex naar Heelkunde

Jorinde startte op de flexpool waar ze zeven maanden heeft gewerkt. Sinds twee weken heeft ze een vast contract op op de afdeling Heelkunde bij het ziekenhuis zelf. "Dat voelt als thuiskomen. Van mijn tijd in de flexpool, heb ik vier maanden op Heelkunde gezeten." Op de vraag of je als verpleegkundige ook zelf inspraak hebt op welke afdeling je wilt werken antwoordt jorinde: "Je hebt geen inspraak, maar wordt gewoon ingezet waar nodig. Dit is wel heel goed voor je kennis. Je krijgt echt een heel breed beeld en je leert gelijk het hele ziekenhuis kennen."

Op een gegeven moment horen we tijdens het skypegesprek een suizend geluid. Horen wij nou de zee op de achtergrond? "Haha, nee dat is mijn ventilator.", reageert Jorinde lachend.

Gemoedelijke werksfeer

Jorinde geeft aan dat je wat betreft de zorg wel terug in de tijd gaat op Aruba, maar dat het wel fijn werken is. "Ik ben bijvoorbeeld gewend om met EPD (Elektronisch Patiëntendossier, red.) te werken. Dat doen ze hier momenteel nog niet, komende zomer wordt hier mee gestart. Ook de bedden zijn nog niet elektronisch en moeten met de hand bediend worden. "Dat maakt het werk wel zwaarder.", vindt Jorinde. Anders dan je verwacht, ligt het aantal uren werk op Aruba hoger dan in Nederland. Op Aruba werk je standaard 40 uur per week in plaats van 36 uur. Op de afdeling is de werkdruk wisselend. Buiten het werk om is het ook anders dan in Nederland natuurlijk. Het weer en de eilandsfeer maken van Aruba een gemoedelijke (werk)plek.

Zowel in het ziekenhuis als op het hele eiland loopt een mix aan nationaliteiten rond. "In het ziekenhuis werken ook vooral veel Nederlanders. De halve flexpool komt vanuit TMI, haha." "Maar", vult Jorinde aan, "er zijn ook veel Filipijnen en natuurlijk ook veel Arubaanse collega's . Die mix is goed voor je talen!"

"Hiërarchie? Hier bel je 's nachts de Chirurg uit bed om te overleggen."

Het niveau van Nederlandse verplegers ligt over het algemeen wat hoger binnen het ziekenhuis. Iedereen doet wel goed z'n best, maar je merkt dat Nederlandse verpleegkundigen soms een iets kritischere blik hebben. Nederlandse verpleegkundigen krijgen daardoor echter geen andere rol en je komt daar ook niet om dingen te veranderen, vertelt Jorinde. Wel is er in overleg veel mogelijk: "Ik heb voorgesteld om ieder een eigen kamer te laten coördineren voor een efficiëntere werkflow. Dit gebeurt nu sinds twee maanden en dat loopt heel goed. Dat geeft voldoening en je merkt daaraan dat ze open staan voor nieuwe ideeën." 

Ook wat hiërarchie betreft is de sfeer gemoedelijk. "Ik kan hier gewoon de chirurg uit bed bellen ‘s nachts om wat te overleggen. Dat hoef je in NL niet te proberen, daar is de assistent voor." Marloes van de flexpool is ook heel makkelijk benaderbaar. Ik kan altijd even langslopen of bellen."

Waarom bevalt het je daar zoveel beter dan in NL?

De werksfeer bevalt goed, maar ook vooral het leven naast het werken. In NL wordt er veel van je verwacht wat betreft baan, huisje, boompje beestje, vindt de verpleegkundige. De sociale druk op Aruba is veel lager. Ze noemen Aruba ook wel "One Happy Island" en dat komt volgens Jorinde ook doordat er geen sociale druk is. "Iedereen in Nederland ziet het ook aan mij, familie en vrienden zeggen: je bent nu veel gelukkiger.En zo voel ik me ook, het is gewoon heerlijk om hier te zijn!"

Jorinde
Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie Deze melding verbergen