Interview: Werken in Mönchengladbach, Duitsland

CSA medewerker Michel vertelt over het het is om te werken bij onze Oosterburen. Hij werkt sinds enkele maanden in Mönchengladbach, Duitsland.

Hoe ben je met de Duitse vestiging van TMI, de TMI GmbH, in contact gekomen?

Na bijna 18 jaar in het VUmc in Amsterdam werkzaam geweest te zijn, vond ik het tijd voor wat anders en heb ik mij ingeschreven bij TMI. Daar heb ik te kennen gegeven dat ik graag andere ziekenhuizen wilde zien, en dat het buitenland zeker tot de mogelijkheden behoorde. In mei van dit jaar kreeg ik de vraag of ik interesse had in een gesprek voor een opdracht in Mönchengladbach, en zei uiteraard meteen ‘JA’. In Juni ben ik op de CSA-afdeling van het Bethesda ziekenhuis in Mönchengladbach als CSA-medewerker begonnen.

Wat komt in je op als je de naam TMI hoort? Kun je daar drie steekwoorden voor gebruiken?

Goede werkgever, professioneel, team building door middel van regelmatige uitjes.

Ben je tevreden met de begeleiding vanuit de TMI GmbH?

Zeer tevreden! Omdat de werkomstandigheden in Duitsland wel eens kunnen verschillen is het goed om met André Herveille van de TMI GmbH daarover te kunnen sparren. Hij is er altijd, geeft goede feedback en biedt aan om te luisteren. Het is een prettige man om mee te werken.

Heb je op werkvlak verschillen kunnen ontdekken tussen Nederland en Duitsland?

Het personeel werkt hard in het ziekenhuis waar ik werk. Over het algemeen kun je zeggen dat in Duitsland alles wat ‘stijver’ is. Neem bijvoorbeeld bij de communicatie het verschil tussen de u -in het Duits ‘Sie’- en de jij - ‘Du’-vorm. Als men naar buiten toe mensen aanspreekt wordt gelijk naar de ‘Sie’-vorm gewisseld, terwijl men daarvoor een conversatie in de jij-vorm voerde. Ik heb me weleens afgevraagd: waarom doen Duitsers dat? Je noemt iemand de hele dag ‘Gabi’ en dan ga je zodra iemand van buitenaf erbij komt over naar de ‘Sie’-vorm, dus ‘Frau XY’. Voor Duitsers is dat blijkbaar heel normaal, maar voor mij als Nederlander was dat even wennen.

Wat zijn de voordelen van werken in Duitsland?

Ik heb in mijn tijd in Duitsland bij het ziekenhuis in Mönchengladbach heb ik persoonlijk meer gewonnen dan ik ooit had gedacht. Bijna 5,5 jaar had ik een relatie met een Duitse vrouw uit Keulen. Duitsland was hierdoor niet zo nieuw meer voor mij, ik reisde er al langere tijd naartoe. Ik heb mijzelf vooral de laatste tijd beter leren kennen en ben uit mijn comfortzone gestapt. Dit voornamelijk omdat ik alleen maar Duits moet spreken, niemand spreekt Engels hier. Duits was aan het begin een drempel, ik heb de taal nooit geleerd op school. Hier werd ik gedwongen om alleen maar Duits te spreken, dat heeft zeker geholpen om de taal snel onder de knie te krijgen. Er zijn genoeg momenten waar ik nog steeds naar woorden moet zoeken, maar ik voel mezelf een stuk zekerder nu. Nou moet ik zeggen zijn de meeste Duitsers wel erg behulpzaam als het om taal gaat en je komt er niet meteen uit. Als ik een woord niet weet, dan zoek ik het op of zeg het half in het Nederlands. Dan snappen Duisters wel wat ik bedoel, ook in de desbetreffende context waarin ik het woord gebruik. Een goede eigenschap van Duitsers is dan ook het hebben van geduld, dat is in ieder geval mijn ervaring. Dus samengevat: ik heb veel voordelen ondervonden van mijn stap naar het werken in Duitsland. Het heeft mij vooral op persoonlijk vlak een boost gegeven!

Zijn er ook nadelen van het werken in Duitsland?

In Mönchengladbach draai ik nu iedere dag dezelfde dienst, van 9.30 tot 18.00 uur. Ik draai helemaal geen avond-, nacht en weekenddiensten op dit moment. In mijn beginperiode bij TMI was ik erg verwend vanwege het feit dat ik avond- en nachtdiensten kon draaien bij andere werkgevers. Nu ben ik in salaris wel flink achteruit gegaan. Dus ook geen weekenden meer, geen zondagen. Maar dat wist ik van tevoren. 

Het parkeren rondom het ziekenhuis is soms problematisch. Ik woon in Venlo en reis elke dag van Venlo naar Mönchengladbach met de auto. Dat is elke ochtend kijken of je ergens bij het ziekenhuis in Mönchengladbach een plekje kunt vinden omdat het daar zo druk is. In mijn eerste week in Mönchengladbach was dit wel een drama. Niet wetende waar ik wel of niet mocht staan. Nu weet ik dat gelukkig wel. Verder nadelen, niet echt, nee.

Heb je nog tips voor andere kandidaten van TMI die in de zorgsector in Duitsland willen werken?

Lees je een beetje in, al is het bijvoorbeeld over regels in het verkeer. Er zijn wel een aantal dingen die net even iets anders zijn. Verder kan de Duitse taal een ding zijn, kandidaten moeten bereid zijn om uit hun comfortzone te treden. Je moet er echt voor open staan en moeite in willen steken. Ik had daar echt zin in, iets nieuws proberen! Ik doe het werk dit jaar twintig jaar en dan wordt het wel eens tijd om ook anderen dingen te gaan zien. 

Als je de kans hebt om in Duitsland aan de slag te kunnen, raad ik aan om het te doen. Er ligt een gigantisch land voor je open, ik zou de kans gewoon nemen!

“Heb jij ook interesse om te werken in Duitsland? Neem een kijkje bij onze vacatures onder kopje 'Buitenland', of neem direct contact met mij op via a.herveille@tmi-jobservices.de of +49 171 968 6395 (zowel Duits als Nederlands sprekend)”

TMI_Andre_website.jpg

André Herveille, Managing Director TMI GmbH

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie Deze melding verbergen