Verpleegkundigen, let op je houding!

Als verpleegkundige ben je regelmatig cliënten aan het tillen en verplaatsen, het is dus niet gek dat hiermee fysieke klachten ontstaan. Het tillen van zware gewichten is belastend voor de rug, schouders en armen en kan zelfs tot chronische klachten leiden! Hoe kan je deze klachten het beste voorkomen en hoe kan je hier het beste mee omgaan? De volgende zes valkuilen laten zien hoe het dus niet moet!

Valkuil 1: Haast

Haastige spoed is zelden goed. Eén van de grootste valkuilen is dat je te haastig de cliënt wil verplaatsen. Het snelle verplaatsen van de cliënt vergt meer energie en kracht vanuit je lichaam, dan wanneer je hier meer tijd voor neemt. Door meer tijd te nemen, gaat het verplaatsen soepeler.

Valkuil 2: Trekken en sjorren

Er wordt vaak veel kracht gebruikt om een cliënt te verplaatsen. Wanneer de cliënt hier nog niet klaar voor is, gaat zijn lichaam automatisch weerstand leveren. Dit heeft als gevolg dat de handeling nog meer kracht kost. Spaar je lichaam en zorg ervoor dat de cliënt er klaar voor is, zodat hij of zij de beweging in kan zetten. Hierdoor kan je meebewegen en verloopt de handeling makkelijker.

Valkuil 3: De cliënt niet laten meewerken

Een cliënt kan vaak meer dan dat je denkt. Je kan hem of haar instrueren om bijvoorbeeld zoveel mogelijk overeind te komen of zichzelf te verplaatsen. Hierdoor wordt de cliënt mobieler en bespaar jij je lijf.

Valkuil 4: Niet weten wat de cliënt wel en niet zelf kan 

Zorg ervoor dat je weet in hoeverre de cliënt zelf dingen kan uitvoeren. Via verschillende mobiliteitsklassen kan je checken in hoeverre de cliënt mobiel is.

Valkuil 5: Reiken 

Zorg ervoor dat je niet met gestrekte armen en voorovergebogen rug aan het bed werkt. Het gewicht wat je draagt wordt hierdoor namelijk zwaarder. Zorg er dus voor dat je dichtbij het bed staat .

Valkuil 6: Niet goed communiceren met collega's bij verplaatsing 

Wanneer je samen met je collega een cliënt verplaatst, is het handig om ervoor te zorgen dat je tegelijk start met verplaatsen. Kies iemand die de leiding kan nemen. Je voorkomt hiermee dat je elk op een ander moment aan het trekken bent en op deze manier je lichaam teveel overbelast.

Ten slotte: 

Voorkom dat je klachten chronisch worden! Merk je dat de klacht erger wordt? Neem dan maatregelen. Succes!

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie Deze melding verbergen