Werken in de Zwitserse Alpen

Naast de besneeuwde bergtoppen, kaasfondue en vriendelijke mensen heeft Zwitserland voor Stephanie Broers nog meer te bieden. Vanaf 1 april 2016 besloot ze om als algemeen verpleegkundige aan de slag te gaan in het pittoreske plaatsje Zug. Wij vroegen haar het hemd van het lijf over haar leef-en werkervaringen!

Waar verblijf je?

Momenteel woon ik naast de kliniek in Zug en ben ik op zoek naar een andere woonruimte. Doordat ik naast de kliniek kon wonen, hoefde ik niet gelijk op zoek te gaan naar een woonruimte. Dit scheelde mij veel regelwerk.

Wat maakt werken in Zwitserland zo leuk?

Vergeleken met Nederland is dit een prachtig land. Je hebt overal bergen en grote meren. Verder is alles heel goed geregeld. Ik vind het hier een stuk relaxter werken dan in Nederland. Mijn collega’s staan open voor nieuwe ideeën en het is makkelijk om contact te leggen met anderen. Doordat het een kleine kliniek is, herkennen veel mensen mij en maak ik gemakkelijk een praatje met anderen.

Hoe zit het met de hiërarchie?

Voordat ik hier kwam werken, had ik bedacht dat de hiërarchie veel groter zou zijn. Dit viel eigenlijk hartstikke mee. Ik hoef de arts niet met ‘’u’’ aan te spreken. Artsen komen eventjes binnen wandelen en vragen dan ook naar mijn mening en maken een praatje. Ik was van te voren bang dat het een stuk formeler zou zijn. In Nederland hoefde ik mij nooit bij overleg met bijvoorbeeld artsen aan te passen of extra beleefd te zijn. Dit bleek hier gelukkig hetzelfde te zijn.

''Maaltijden worden zelfs opgemaakt met verse takjes kruiden ter decoratie''

Hoe gaat het met de taal?

Voordat ik naar Zwitserland ging, heb ik bij TMI een cursus Duits gevolgd. In het begin is het lastig, maar nu gaat het eigenlijk prima! Je kan hier niet Nederlands praten, hier spreekt iedereen Duits. Doordat ik ook op mijn werk Duits moet spreken, leer ik het sneller. In mijn vrije tijd spreek ik de taal overigens ook vaak. Ik merk dat dat goed werkt.


Heb je het idee dat er culturele verschillen zijn tussen Nederlanders en Zwitsers?

Nee, ik ondervind geen grote verschillen. De mensen hier zijn heel gestructureerd. Ze zijn allemaal stipt op tijd. Dat vond ik wel grappig, want dat is ook heel Nederlands. In de kliniek zijn patiënten verdeeld in privaat en algemeen verzekerd. Privaat houdt in dat ze meer betalen voor hun verzekering. Patiënten krijgen dan een mooiere kamer, goody bags en hebben keuze uit verschillende eetmenu’s. Het is hier goed geregeld!

Moet je hier harder werken dan dat je gewend bent?

Doordat hier veel personeelstekort is, moet ik hier harder werken dan in Nederland. Aan de andere kant is het werk wel veel relaxter. Hier kan ik ervoor kiezen om zes dagen in de week te werken. In Nederland zijn dat vier dagen. De werktijden zijn flexibel: de ene week werk ik bijvoorbeeld twee dagen meer en de week erna ben ik weer twee dagen vrij. De lijnen zijn hier kort. Je kan makkelijk met collega’s overleggen of je een dienst kan wisselen.

Ben je voor verrassingen komen te staan?

Ik had wel gedacht dat het wat makkelijker zou zijn om een huis te vinden. Het is hier duur en moeilijk om een woning te vinden. Prijzen van woningen lopen hier snel op tot 1600 Frank. Een Frank is ongeveer hetzelfde waard als de euro. De lonen liggen hier een stuk hoger dan in Nederland, maar toch is het een omschakeling. Zo betaal je al snel in de supermarkt 17 Frank voor een stukje kipfilet.Ja, dat was wel een schok.

Heb je het idee dat wat je verdient en uitgeeft in verhouding is?

Ja, ik denk dat wat ik verdien en uitgeef wel in balans is. Met wat ik verdien kan ik goed rondkomen. Als ik vrij ben, ga ik wel eens stappen of neem ik de trein naar Zurich. Door de goede treinverbinding is het makkelijk om naar andere plekken te reizen. In vier uurtjes ben je al in Milaan. Treinen komen hier stipt op tijd, waardoor ik makkelijk ergens kan opstappen en kan gaan waar ik wil.

Trek je veel op met andere collega’s?

Ik bouw hier makkelijk contacten op. Via via heb ik nu veel mensen leren kennen waar ik regelmatig mee afspreek. Daarnaast is er in de buurt een school waar verschillende cursussen worden gegeven. Ik volg daar een cursus Duits om mijn Duitse schrijfvaardigheid te verbeteren. Hier ontmoet je veel verschillende mensen uit verschillende landen. Ook worden er door de stad bijeenkomsten georganiseerd waarbij je in contact kan komen met andere mensen.

Zwitserland heeft moderne klinieken, waaraan merk je dit?

Alles is hier net iets luxer dan in Nederland. Maaltijden worden zelfs opgemaakt met verse takjes kruiden ter decoratie . Ook wordt er veel aandacht besteedt aan de uitstraling van de kliniek en ze zijn ze constant bezig met zichzelf ontwikkelen. Zo zijn ze nu bezig met nieuwe therapieën. Het zijn kleine dingen die het toch net even ietsjes anders maken.

Zijn je bepaalde dingen opgevallen?

Praktische zaken regelen gaat hier makkelijk! Je hoeft enkel een aanvraag te doen via het stadshuis en je krijgt vervolgens alle papieren per post bij je thuis bezorgd. Iedereen is hier vriendelijk en bereid om je te helpen. Je krijgt hier veel persoonlijke aandacht en alles in ongecompliceerd. Werken in Zwitserland is zeker een aanrader!

Stephanie Broers
Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie Deze melding verbergen